Med

Med je nejdůležitějším včelím produktem.
Med květový – nektarový
Včely sají sladkou šťávu z květních kalíšků, ale i z mimokvětních nektarií. Tuto šťávu si odnášejí, v úle zpracovávají a tvoří z ní med. Květové medy obsahují množství pylových zrn, jsou světlé barvy a brzy začínají krystalizovat. Při prohlídce pylových zrn v medu pomocí mikroskopu můžeme určit, z kterých rostlin med je, případně které rostliny v medu převládají.
Med lesní – medovicový
Za lesní med vděčíme tzv. producentům medovice. Jsou to různé mšice, puklice, červci a jiní, kteří nakusují listy stromů, ale i jehličí a vysávají z nich šťávu, ze které sami spotřebovávají bílkoviny. Po těchto producentech zůstávají na listech kapičky sladké šťávy. Včely tuto šťávu odnášejí do úlu a stejně jako nektar zpracovávají, zahušťují, přidávají výměšky svých hltanových žláz a poté ji ukládají do plástových buněk.
Lesní med je tmavé barvy, neobsahuje pylová zrna, ale množství cenných minerálních látek.
Med smíšený
V přírodě se velmi často stává, že současně s výskytem producentů medovice (lesní med) kvete v lese i celá řada rostlin, např. lípy, maliny, ostružiny a jiné (květový med). Včely tuto snůšku nerozlišují, výsledkem je med světlejší barvy než med lesní, ale zato vynikající chuti.
Med pastovaný
V době, kdy začíná med krystalizovat, provádíme po dobu jednoho týdne třikrát denně pomalé míchání a poté, co je ještě tekutý ho plníme do sklenic. Tímto mícháním nedovolíme vzniknout velkým krystalům a jejich vzájemnému spojení. Výsledným efektem je med jemný, který neteče a již více neztuhne. Toto ocení zejména maminky malých dětí.

Pyl

Pyl rouskový
Včely sbírají pyl na květech rostlin, míchají s trochou medu, vytvářejí malé hrudky, zavěšují si je na zadní pár nožiček, které jsou k tomu zvlášť přizpůsobeny a odnášejí domů. V úle předávají tyto rousky mladým včelám, které se postarají o další zpracování.
Pyl perga
Donesený pyl včely míchají s produkty svých žláz a pěchují do plástových buněk. Po naplnění se každá buňka zalije trochou medu. V takto uzavřených buňkách proběhne fermentace a pyl se stává pro včely stravitelným.

Propolis

Včely sbírají pryskyřičnatou látku na listových a květních pupenech stromů. Tu pak podobně jako pyl odnášejí v podobě hrudek domů, zpracovávají a tvoří z ní propolis. Ten pak užívají k vyplňování spár a mezer, k potahování stěn úlů a vyztužování plástových buněk. Propolis je vynikající dezinfekční prostředek, kterým včely udržují v úle zdravé prostředí.

Mateří kašička

Mateří kašičku tvoří mladé včely – krmičky. Je to směs medu, pylu a produktů některých jejich žláz.
Touto kašičkou krmí larvičky dělnic jen několik hodin po narození, avšak larvička budoucí matky – královny se v této kašičce po celou dobu vývoje přímo koupe.
Mateří kašička je úzce specializovaným včelím produktem a pro své léčivé vlastnosti i vysoce ceněným.

Včelí vosk

Vosk se tvoří mladým včelám ve voskotvorných žlázách. U starších včel tyto žlázy zakrní, ale v případě potřeby, tj. např. obydlení nového prostředí po vyrojení , se funkce žláz vrací a výstavby se zúčastní všechny generace.
Vosk je pro včely velice důležitý. Slouží k výstavbě včelích plástů, do kterých ukládají med, pyl, rodí se v nich nové včely a všechny na nich přečkávají i zimní období.

Včelí jed

Tvoří se včelám v jedových žlázách a spolu s žihadlovým aparátem slouží k ochraně včely a obraně včelího příbytku .
Zajímavé je, že na rozdíl od ostatního bodavého hmyzu se po bodnutí včele vytrhne celý žihadlový aparát i s jedovým váčkem a zůstane v místě vpichu. Tento aparát po vytržení stále pracuje a tak dochází k úplnému vyprázdnění jedového váčku . Včela po bodnutí umírá.
Aktualizováno: 30. 12. 2023
Standard: HTML 4.01, CSS 2.1
Květoslav Čáp